Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Tip objekta Poslovno-stanovanjska stavba
Hranilnica dravske banovine
Kraj:
Maribor
Leto izgradnje:
1932
Arhitekta:
Jaroslav Černigoj
Saša Dev
 
Pogled na pročelje s Tyrševe ulice
Naslov:
Tyrševa 2
Kontakt:
   
Tloris stavbe
Stavba hranilnice tako po tlorisu kot po višini presega linijo obstoječih hiš v nizu. Stik z zgodovino pa prekinja tudi z dejstvom, da velja za prvo moderno arhitekturo v Mariboru. Zgrajena je bila namreč v železobetonski skeletni konstrukciji, o njenem pionirstvu pa priča tudi modernistična zasnova preproste gmote z ravno streho. Pritličje, katerega slopi izdajajo konstrukcijo stavbe, s svojo odprtostjo služi kot pokrit pločnik. Na njem sloni območje vrhnjih nadstropij. Enostavnost le-tega poživljajo dvobarvni pasovi, ki se nadaljujejo čez vogal fasade. Ploskve iz belega umetnega kamna se izmenjujejo s trakovi rdečerjavo patiniranega klinkerja. Edini dekorativni detajl so majhne kvadratne konzole v zadnjem pasu.
Stavbo določa pravokotni tloris, ki zaobjema notranje dvorišče. Pritličje je bilo namenjeno trgovski dejavnosti, 1. nadstropje hranilnici, 2. in 3. pa stanovanjskemu delu. Prostori hranilnice so bili obdani z dragimi materiali, stanovanja pa opremljena z najsodobnejšo opremo. Na veliki terasi na strehi so bile cvetlične grede in prhe.
Stavba je spremembe doživela že zgodaj. Zaradi zamakanja ravne strehe so leta 1938 namestili železobetonski nadstrešek. Glede na njegovo podobnost s tistim na Hutterjevem bloku sta tudi pri tem posegu verjetno sodelovala prvotna arhitekta. Kasneje pa je bila spreminjana predvsem notranjost. Osnovna funkcija, t.j. bančništvo, je zasedlo vse prostore, s tem pa je stavba izgubila svojo stanovanjsko namembnost. Posledično prvotnega izgleda notranjščin ni bilo možno ohraniti. Ostalo je le reprezentativno, s sivim marmorjem obloženo, stopnišče in delno razpoznavne prvotne razporeditve prostorov.