Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Tip objekta Stanovanjska stavba/zazidava
Nizki stanovanjski bloki v Šišenski soseski 6
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1967
Arhitekt:
Ilija Arnautović
 
Niz nizkih blokov ob Podgornikovi ulici
Naslov:
Med Rašiško, Adamičevo in Podgornikovo ulico
   
Tloris tipične stanovanjske etaže
Trinadstropni bloki stojijo v notranjosti Šišenske soseske 6, ene izmed prvih urbanistično zaključenih ljubljanskih sosesk. Arhitekt Ilija Arnautović, jih je ravno tako kot bloke ob Črtomirovi zasnoval po montažnem sistemu Jugomont.
Sistem je razvilo zagrebško podjetje Jugomont. Razlog za njegovo uporabo je v enostavni, hitri in poceni gradnji, ki jo je zahtevalo tedanje pomanjkanje stanovanj in obenem obrtniškega gradbenega kadra.Osnovna značilnost sistema je delitev na nosilne in nenosilne elemente. Prečne nosilne zidove na osni razdalji 372 cm je povezoval vzdolžni nosilni element; betonske zidove so sestavljali paneli za lahko montažo dimenzij 120 x 258 x 12 cm, medetažno konstrukcijo pa plošče dimenzij 360 x 120 x 12 cm. Del sistema so bila tudi prefabricirana stopnišča. Bloki se na štirih mestih v Šišenski soseski 6 združujejo v stavbne otoke podkvaste oblike. V osrčju posameznega otoka je park, ki ga s treh strani obrobljajo bloki; ti z zamikanjem osnovne stavbne enote tvorijo členjene nize.
Ozelenjeni in od avtomobilov ločeni parki so eden izmed najlepših ljubljanskih primerov oblikovanja večstanovanjske gradnje v zelenju. Parki so namenjeni vsem stanovalcem, ozelenjeni nasipi pa jih delijo na intimnejše dele posameznih obrobnih stavbnih nizov.
Stanovanja večjih velikosti imajo ločene dnevne in spalne prostore – v prvih se dejavnosti prelivajo (dnevni del, kuhinja, jedilni kot), drugi pa so ločeni na sobe. V pritličnih stanovanjih se dnevni prostori odpirajo na majhne zasebne atrijske vrtove, ki se nadaljujejo v javno parkovno ureditev.