Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Kraj Ljubljana
Stanovanjske stolpnice ‘Slepi Janez’
Tip:
Stanovanjska stavba/zazidava
Leto izgradnje:
1973
Arhitekt:
Ilija Arnautović
Investitor:
Giposs
 
Pogled na par stolpnic ob Celovški cesti
Naslov:
Celovška cesta
   
Tloris tipičnega nadstropja
Štiri stolpnice v Šišenski soseski 8 so dobile ime po gostilni, ki je nekoč stala na tem mestu. Stojijo v zelenem pasu ob Celovški cesti, ob kateri so od konca 60. letih zrasle številne stanovanjske soseske.

Posamezno stolpnico sestavljata po dva zobčasto členjena in zasukana stanovanjska kraka, ki ju povezuje osrednje stopnišče z dvigali. Stopnišče, značilni element, ki se pojavlja v stanovanjski arhitekturi Ilije Arnautovića, je bilo prvotno zračno in zastekljeno le na eni strani. Njegov ‘’javni značaj’’ se v posameznem nadstropju postopoma spremeni v bolj zasebnega: od tod se odcepijo hodniki, ki vodijo do stanovanj v obeh krakih. Osrednji pomen tega vertikalnega člena opredeljuje tudi vhod v visokem pritličju, ki ga prekriva pahljačasto oblikovana kovinska nadstrešnica.

Masivno stavbno telo posamezne stolpnice filigransko rahljajo horizontalni in vertikalni zamiki stanovanjskih enot ter balkoni z nekoliko nagnjenimi pločevinastimi parapeti. Lahkotni temno modri pločevinasti balkoni v kombinaciji z grabljanami betonskimi fasadnimi ploščami tako ustvarjajo elegantno in prepoznavno podobo stolpnic in draveljskega obrobja Celovške ceste. Stolpnice se proti vrhu tlorisno ožajo in stopničasto zaključujejo. To zgornjim stanovanjem nudi velike terase, s katerimi je arh. Arnautović v zasnovo velikega stanovanjskega bloka uspel vnesti nekaj kvalitet prostostoječe hiše z vrtom.

V konstrukcijskem smislu so pri gradnji stolpnic uporabili sistem težke montaže velikih betonskih panelov.