Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Arhitekt Ilija Arnautović
Vrstne hiše v Podgori v Šentvidu
Tip:
Stanovanjska stavba/zazidava
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1965
Investitor:
Zadruga Likovnik
 
Pogled na hiše v nizu s severa
Naslov:
Ulica Andreja Bitenca 11-19
 
Situacija
Vrstne hiše v Podgori so kvaliteten primer stanovanjske zadružne gradnje, ki se je v Sloveniji uveljavila v drugi polovici 50. let preteklega stoletja. Hiše za pet umetnikov, ki so se leta 1962 združili v zadrugo Likovnik, so zgradili na nekdanjem kmetijskem zemljišču v Šentvidu. Njihovo prepoznavno podobo so nekoč ustvarjale strehe z velikimi ateljejskimi okni na severni strani, ki pa so danes žal že spremenjene.

Pestro členjene hiše se združujejo v niza po dve in tri ter z medsebojnim zamikanjem ustvarjajo prijetne in raznolike zunanje ambiente: predprostore z vhodi, interno ulico in vrtove. Posamezna hiša ima visok dnevno - bivalni del z ateljejem in nekoliko nižji del s spalnicami. Oblikovanje višjega dnevno - bivalnega dela z ateljejem je narekovala ideja povezave umetniškega ustvarjanja in vsakodnevnega družinskega življenja. Dvovišinski prostor je tako združeval dnevno sobo in kuhinjo v pritličju ter atelje na galeriji. Vizualno povezavo med obema nivojema in komunikacijo med družinskimi člani je omogočal inventivno oblikovan konstrukcijski element - leseni palični nosilec galerije in strmo dvigajoče se strehe. Streha, na galeriji preganjena v velika okna, je v atelje in spodnji dnevni prostor prinašala mehko severno svetlobo. V vseh hišah so kasneje nosilce zaprli in atelje ločili od dnevnega prostora. Dnevno sobo je v nižjem delu pod galerijo dopolnjevala kuhinja z jedilnico, celotni prostor pa se je proti vrtu odpiral z velikimi panoramskimi okni.

Nižji del hiše s spalnicami je v nasprotju z velikim dnevno - bivalnim delom mnogo bolj intimen: majhne sobe se z okni odpirajo proti vrtu, zeleni oazi posamezne družine.V pestri izbiri materialov se izraža arhitektov razmislek o javnem in zasebnem: beli omet, ki ustvarja strogo ulično podobo hiš, na vrtu zamenjata opeka in les, ki intimnemu družinskemu prostoru dajeta občutek topline in domačnosti.

Hiše so danes z izjemo hiše na Ul. Andreja Bitenca 17 prezidane.