Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Arhitekt Ilija Arnautović
Stanovanjske stolpnice v Bežigrajski soseski 3 – BS-3
Tip:
Stanovanjska stavba/zazidava
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1981
Investitor:
Giposs
 
Naslov:
Vojkova ulica
   
Tloris tipične etaže
Gruči stolpnic, ki z ošiljenimi in proti severu rastočimi trikotnimi vrhovi zaokrožujeta značilni obris soseske BS-3, sta najbolj razpoznaven tega severnega ljubljanskega predela.
Prvotna urbanistična zasnova soseske je namesto stolpnic predvidela dva megabloka velikih dimenzij z visoko gostoto poselitve. Stolpnice so ustrezno zadostile zahtevani gostoti in obenem ustvarile identifikacijsko točko celotnega naselja.

Gruči stolpnic stojita na vzhodnem robu soseske ob Vojkovi. Posamezno gručo sestavljajo po trije svežnji stolpnic in te po štirje stolpiči. Stolpiči so različno visoki, horizonatlno zamaknjeni in povezani z vertkalnimi komunikacijami in servisnimi balkoni. Razporejeni so po treh stranicah osrednjega trga z atrijem, ki se odpira proti žalski ravnici na vzhodu. Posebnost stolpičev so trikotno zašiljene bele ‘’strešne kape’’, ki so nekoliko ločene od betonskih vertikalnih teles. V njih so stanovanja z velikimi terasami, na katera se odpirata dnevni prostor in jedilnica. Spalni prostori so od dnevnih povsem ločeni.

Stolpnice so zgradili s sistemom težke montaže z velikimi betonskimi paneli.