Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Arhitekt Jože Plečnik
Ureditev Trga Francoske revolucije
Tip:
Urbanistična/zunanja ureditev
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1929
 
Naslov:
Trg Francoske revolucije
Kontakt:
Plečnikova zbirka, Arhitekturni muzej
Tel. 01 540 97 98
Fax 01 540 03 44
E-mail aml@aml.si

>>www.aml.si
   
Trg Francoske revolucije označuje Napolenov obelisk, ki ga je oblikoval arhitekt Jože Plečnik. Postavili so ga leta 1929 ob priožnosti 120. obletnice Ilirskih provinc – obdobja, ki je z Napoleonovimi reformami omogočilo razvoj slovenske kulture.
Obelisk stoji v sečišču osi Vegove, Emonske in Rimske ulice in označuje prostor, kjer manjša Emonska preide v pomembnejšo Vegovo ulico. Arhitekt Jože Plečnik je s pozicijo obeliska obvladal sicer nepravilno obliko trga ter usmeril poglede na Grad in vzdolž Vegove proti Kongresnemu trgu.
Obelisk z vgrajenim prahom iz groba padlega francoskega vojaka sestavjajo grobo obdelani kvadri braškega marmorja, v katerega so vgravirani zlati napisi. Arhitekt je podnožje obeliska kasneje obdal s štirimi betonskimi stebri in tako dosegel učinek stopnjevanja višine.Trg ob parku Križank zaključuje kamniti zid, za katerim so bile nekoč urejene javne sanitarije.
Plečnik je ob izgradnji NUK-a na severnem robu trga zasnoval spomenik pesniku Simonu Gregorčiču. Pesnikov doprsni kip stoji na podstavku iz starih kamnov, ki ga je prvotno prekrivala s trto obrasla lesena pergola. Plečnik je pergolo kasneje zamenjal z loki iz umetnega kamna, oba elementa pa spominjata na Gregorčičevo rodno primosrko pokrajino.