Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Arhitekt Jože Plečnik
Ureditev Rimskega zidu
Tip:
Urbanistična/zunanja ureditev
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1938
 
Naslov:
Mirje
Kontakt:
Plečnikova zbirka, Arhitekturni muzej
Tel. 01 540 97 98
Fax 01 540 03 44
E-mail aml@aml.si

>>www.aml.si
   
Načrti
Obzidje rimske Emone je do sedanje višine rekonstruiral graški arheolog Walter Schmidt na začetku prejšnjega stoletja. Leta 1226 je arhitekt Jože Plečnik pričel izdelovati predloge za ureditev obzidja v arheološki park, ki je postal eno izmed najlepših pričevanj rimskega mesta.
Plečnik se je pri ureditvi držal načela ohranjanja arheoloških elementov, ki jih je dopolnil le na mestih, kjer so bili manj izraziti. Z dodajanjem in interpretacijo elementov rimske arhitekture je želel ustvariti vtis bogatejšega arheološkega parka.
Ker je obzidje tedaj predstavljalo oviro za širitev mesta na jug, je Plečnik posebej pozorno oblikoval prehode: novim je dodal elemente rimske arhitekture, stare pa je dopolnil z arheološkimi najdbami.
Južni emonski vhod označuje šest starih stebrov, novi prehod na koncu Snežniške ulice pa dve polkrožni stopnišči. Prehod v Murnikovo ulico pokriva piramida po vzoru Cestijeve piramide v Rimu. Prvotno je bila obrasla s travo, ravno tako kot vrh rekonstruiranega obzidja.
V arheološkem parku za obzidjem je Plečnik dodal lapidarij z antičnimi ostanki. Obzidje je na strani Mirja nekoč spremljala linija visokih topolov.