Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran    
 
 
    Parlament – Državni zbor Republike Slovenije
Tip:
Upravna stavba
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1959
Arhitekt:
Vinko Glanz
 
Naslov:
Šubičeva ulica 4
Kontakt:
01 478 94 00

>Državni zbor RS
 
Tloris tipične etaže
Monumentalna stavba Državnega zbora Republike Slovenije je oblikovana kot prostostoječ kubus, ki zaključuje kare med Šubičevo, Beethovnovo in Tomšičevo ulico. S svojim reprezentativnim pročeljem se obrača proti Trgu revolucije. Stavba je izraz modernistične interpretacije klasične zasnove, ki nakazuje vpliv Plečnika: je osno simetrična in razdeljena na pritličje, osrednji del in atiko. Njeno preprosto telo uokvirjata stranska zidova in perforiran venec, oblečen v svetle kamnite plošče. V notranjosti okvirja je betonska konstrukcijska mreža in v njenem ozadju okna s parapeti iz temnejšega kamna.
Iz pročelja izstopa skulpturalni portal, ki sega čez dve nadstropji. Izdelala sta ga kiparja Zdenko Kalin in Karel Putrih, predstavlja pa alegorijo delovnega ljudstva.
V notranjosti stavbe se še posebej izraža odnos arhitekta Vinka Glanza do oblikovanja prostora, ki ima korenine v Plečnikovi šoli: dovršenost v obdelavi stavbnih elementov in detajlov, izbor materialov ter usklajenost opreme. Mozaiki in freske so delo Jožeta Ciuhe, Marija Preglja in Ivana Seljaka – Čopiča. Friz pred veliko dvorano, ki ponazarja zgodovino Slovencev, je delo slikarja Slavka Pengova.
Velika dvorana je bila prenovjena leta 2000 na podlagi prvonagrajenega projekta arhitektk Sonje Miculinić, Darje Valič in Albine Kindlhofer.